Pięć przemian
DRZEWO | OGIEŃ | ZIEMIA | METAL | WODA | |||||
Kwaśny | Gorzki | Słodki | Ostry | Słony | |||||
Chroni płyny ciała | Pobudza przemianę materii | Odżywia i nawilża | Rozprasza | Przełamuje zastój | |||||
Kieruje do wewnątrz i w dół | Kieruje w dół | Harmonizuje | Kieruje w górę i na zewnątrz | Kieruje w głąb | |||||
Pszenica | Ch | Kasza gryczana | C | Kasza jaglana | N | Owies | C | ||
Orkisz | N | Żyto | Ch | Kasza kukurydziana | N | Ryż brązowy | Ch | ||
Kuskus | Ch | Prażone zboża | C | Ryż słodki | C | Jęczmień | Ch | ||
Bulgur | N | Quinoa | C | Ugotowane zboża | N | ||||
Amarantus | N | ||||||||
Daktyle | N | ||||||||
Figi | N | ||||||||
Migdały | N | ||||||||
Orzechy laskowe | N | ||||||||
Orzechy piniowe | C | ||||||||
Orzechy włoskie | C | ||||||||
Orzechy ziemne | N | ||||||||
Pestki słonecznika | Ch | ||||||||
Pestki dyni | Ch | ||||||||
Pistacje | C | ||||||||
Rodzynki | C | ||||||||
Sezam | N | ||||||||
Siemię lniane | Ch | ||||||||
Wiórki kokosowe | C | ||||||||
Banan | Ch | ||||||||
Agrest | Ch | Brzoskwinia | C | ||||||
Cytryna | Ch | Czereśnia | C | ||||||
Jabłko ( kwaśne ) | Ch | Gruszka | Ch | ||||||
Jeżyna | Ch | Jabłko | Ch | ||||||
Niedojrzałe owoce | Ch | Jagoda | Ch | ||||||
Pomarańcze | Ch | Jeżyna | Ch | ||||||
Porzeczka | Ch | Malina | Ch | ||||||
Poziomka | Ch | Morela | C | ||||||
Rabarbar | Z | Poziomka | Ch | ||||||
Truskawka | Ch | Śliwka | N | ||||||
Wiśnia | Ch | Winogrona | N | ||||||
Winogrona czerwone | C | ||||||||
Kapusta kiszona | Ch | Brukselka | N | Awokado | Z | Cebula | C | Bób | N |
Kiełki strączkowych | Ch | Cykoria | Z | Bakłażan | Ch | Chrzan | C | Fasola Adzuki | N |
Koperek | C | Endywia | Z | Botwina | Ch | Czosnek | C | Fasola Mung | Z |
Natka | C | Karczoch | Ch | Brokuły | Ch | Jarmuż | Ch | Fasole suszone | Ch |
Ogórki kiszone | Ch | Sałata | Ch | Burak | Ch | Kalarepa | Ch | Glony | Z |
Pomidory | Ch | Rukola | Ch | Cieciorka | Ch | Kalafior | Ch | Oliwki | Ch |
Warzywa marynowane | Ch | Radicchio | Ch | Cukinia | Ch | Kapusta biała,czerw.,włoska | N | Soja żółta | Ch |
Dynia | N | Por | C | ||||||
Dynia Hokkaido | C | Rzeżucha | Z | ||||||
Fasolka szparagowa | N | Rzodkiew | Ch | ||||||
Fenkuł | C | Rzepa | Ch | ||||||
Groszek, groch | N | Seler naciowy | Ch | ||||||
Grzyby | Ch | Szczypior | C | ||||||
Kapusta pekińska | Ch | ||||||||
Ogórek | Z | ||||||||
Papryka | Ch | ||||||||
Pataty | C | ||||||||
Pieczarki | Ch | ||||||||
Pietruszka korzeń | N | ||||||||
Seler | Ch | ||||||||
Soczewica | Ch | ||||||||
Szparagi | Z | ||||||||
Szpinak | Ch | ||||||||
Ziemniaki | N | ||||||||
Kaczka | Z | Baranina | G | Cielęcina | N | Dzik | C | Wieprzowina | N |
Kurczak | C | Jagnięcina | G | Wołowina | N | Gęś | N | Flądra | C |
Kożlęcina | G | Indyk | N | Karp | N | ||||
Zajac | Ch | Krewetka | C | ||||||
Łosoś | C | ||||||||
Małże | C | ||||||||
Pstrąg | C | ||||||||
Tuńczyk | C | ||||||||
Węgorz | C | ||||||||
Ocet | C | Kakao | C | Cukier trzcinowy | N | Anyż gwiaździsty | G | Glony | Z |
Ocet balsamiczny | C | Kozieradka | G | Cynamon | C | Bazylia | C | Sos sojowy | Z |
Kurkuma | C | Estragon | Ch | Chili | G | Miso | Z | ||
Lubczyk | C | Lukrecja | N | Curry | G | Sól | Z | ||
Mak | C | Miód | N | Czosnek | C | ||||
Oregano | C | Olej słonecznikowy | Ch | Czarnuszka | C | ||||
Rozmaryn | C | Olej sezamowy | Ch | Gałka muszkatołowa | G | ||||
Tymianek świeży | C | Olej z orzechów wł. | C | Gorczyca | C | ||||
Produkty prażone | C | Oliwa z oliwek | Ch | Goździki | G | ||||
Słód | N | Imbir świeży | C | ||||||
Syrop klonowy | Ch | Imbir suszony | G | ||||||
Szafran | N | Kardamon | C | ||||||
Wanilia | C | Kminek | C | ||||||
Kolendra | C | ||||||||
Koper | C | ||||||||
Liść laurowy | C | ||||||||
Majeranek | C | ||||||||
Ostra papryka | C | ||||||||
Pieprz | G | ||||||||
Suszona skórka pom./mandar. | C | ||||||||
Tymianek suszony | C | ||||||||
Ziele angielskie | G | ||||||||
Jogurt | Ch | Kozi ser | C | Jajka | N | Sery pleśniowe | C | ||
Śmietana | Ch | Mleko kozie | C | Masło | N | Sery mocno sfermentowane | C | ||
Twaróg | N | Owczy ser | C | Masło klarowane | C | Parmezan | C | ||
Mleko krowie | N | Kuzu | N | ||||||
Mleko kokosowe | C | ||||||||
Mleko sojowe | Z | ||||||||
Tofu | Ch | ||||||||
Herbaty owocowe | Ch | Kawa czarna | Z | Soki warzywne | Ch | Herbata miętowa | Ch | Woda mineralna | Ch |
Sok z cytryny | Ch | Kawa zbożowa | N | Herbata z rumianku | N | Herbatki Yogi | G | Woda zimna | Ch |
Soki ze świeżych owoców | Ch | Czarna herbata | Z | Herbata z kopru wł. | C | ||||
Jogurt | Ch | Zielona herbata | Z | ||||||
Kwaśne mleko | Ch | Gorąca woda | C | ||||||
G - gorący | C - ogrzewający | N - neutralny | Ch - ochładzający | Z - zimny |
Komentarze
Prześlij komentarz